В9.35 часа в петък сутрин Руската църква в София отново отвори врати. Храмът

...
В9.35 часа в петък сутрин Руската църква в София отново отвори врати. Храмът
Коментари Харесай

Руската църква в София отново отвори врати

В9.35 часа в петък сутрин Руската черква в София отново отвори порти. Храмът беше затворен, откакто страната ни отзова трима свещеници за нарушаване на дипломатическите правила.

Очаква се новият предстоятел да отслужи първия си молебен в събота. Богослужения ще има и в неделя.

На 21 септември българските управляващи изгониха от страната ни предстоятеля на Руската православна черква в София архимандрит Васиан /Змеев/. На идващия ден храмът беше затворен.

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма. Но, това не стана, тъй като няма кой да отвори Руската черква. Прокуратурата разпореди на ДАНС да ревизира собствеността и правото на прилагане на храма.

На 1 ноември районният министър Андрей Цеков съобщи, че в министерството е получено писмо от прокуратурата, която е направила проучване на обстоятелствата и събитията свързани със собствеността на Руската черква. Министерство на регионалното развитие са били сезирани да проведат процедура по възобновяване на собствеността.

Покрай шпионския скандал се породи и спор - чия е собствеността на парцела. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията обявиха, че съветското посолство има нотариален акт за църквата.

Ден по-късно от Държавния списък откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата стартира инспекция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР